Dashbordkamera – hvilket bør du velge?

NextBase InCarCam 512GW dashbordkamera

Stadig flere biler får et ekstra øye i frontruten, og det er helt lovlig. Dashbordkameraet tar bilder eller video mens du kjører, og noen kameraer kan filme omgivelsene mens bilen står parkert.

Bilder fra dashbordkameraet kan fjerne all tvil om skyld i mange ulykker. Hvem stod stille, hvem rygget, hvem var på feil side av veien? Dette er ofte stridsspørsmål i saker der man er uenig i hvem som skal ta ansvar for et sammenstøt. Et video-opptak kan gjøre denne diskusjonen svært kort, og hindre at den som er lurest i å fylle ut skademeldingen er den som vinner.

Personvern

For å være innenfor personvernlovgivningen er det viktig å vite hvilke regler som gjelder. Det er ikke tillatt å publisere video eller bilder som kan identifisere en person. Ansikter, bilskilt og andre ting som kan identifisere personer må derfor sladdes. Dersom den som er med på bildet har godkjent publisering på en klar og tydelig måte, så er det selvsagt fritt fram. Det bør også være klart for alle at man må være forsiktig med å publisere video eller bilder av en ulykke, spesielt om den er alvorlig.

For oss som kjører bobil eller bil med campingvogn på slep kan dette ha en ekstra verdi. Det er ikke en helt ukjent problemstilling at vi av og til kjører saktere eller akselererer saktere enn andre trafikanter skulle ønske. Ved farlige forbikjøringer som forårsaker en ulykke kan det være godt å vite og å kunne dokumentere at vi ikke har så mye handlingsrom, og dermed dokumentere hvordan hendelsesforløpet faktisk var.

Det har skjedd mye med dashbordkameraer etter at de begynte å komme inn i frontrutene. De er blitt mindre, bildekvaliteten er blitt bedre og funksjonene er lettere å bruke. Mange kameraer har tilkobling til mobiltelefonen via WiFi, så du slipper å fikle med minnekort inn i en datamaskin.

Våre dashbordkameraer

Vi har valgt å føre et av de fremste merkene i verden, NextBase. Dashbordkamera fra NextBase er lette å montere, de er driftssikre og enkel i bruk. For at du skal finne dashbordkameraet som passer til deg og din bruk. Modellene fra 312-serien og oppover har en egen app som gir deg tilgang til bilde og video, for enkelt å kunne laste ned eller dele med den du ønsker. Kameraene har også sensorer som automatisk lagrer video dersom det opplever brå bevegelser, slik at videoen ikke slettes. Andre videoer har «ubegrenset» innspillingstid, det vil si at når minnekortet er fullt, så slettes den eldste videoen automatisk.

Hvilket dashbordkamera bør du velge? Det er selvsagt avhengig av behov og budsjett. Et kamera som er lett å hente ut bilder og video fra vil etter hvert brukes mer aktivt enn et kamera du må ta ut minnekortet for å få tilgang til innspillingene. Et dashbordkamera med GPS vil også dokumentere posisjon og hastighet. Hastighet er spesielt aktuelt for diskusjoner rundt kollisjoner i rundkjøring, og hvem som var først inne i rundkjøringen. Det kan også være godt å dokumentere at hastigheten var forsvarlig dersom noen skulle påstå noe annet.

I listen under her vil du se en sammenligning av dashbordkameraene vi selger.

Montering av dashbordkamera

Det blir ikke lettere enn dette. Opphenget til dashbordkameraet festes til frontruten med en sugekopp. Strøm tilkobles opphenget, og kameraet klikkes på plass. Du kan velge om du vil ta strøm fra sigarettenneren, eller om du vil legge opp en ledning til sikringsboksen i bilen.

Har du spørsmål? Send en e-post eller kontakt oss på Facebook!